Over Iittala

Iittala: Blijvend design tegen de wegwerpmentaliteit.

Iittala gaat met blijvend design de strijd aan tegen de wergwerpmentaliteit. Iittala streeft naar design dat zo tijdloos is dat het nooit zal worden weggegooid. Iittala liet zich leiden door het Scandinavische erfgoed, de toewijding aan vakmanschap en door pionierende designers. Het resultaat zijn objecten voor jezelf en voor in je huis die altijd relevant blijven. Kortom, echte moderne essentials.

Hoe het allemaal begon. 

Iittala's vroegste geschiedenis dateert uit 1881 toen in het dorp Iittala, in het zuiden van Finland, een glasfabriek werd opgericht. De echte doorbraak vond plaats aan het begin van het modernisme en functionalisme in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw. Iittala was een van de eerste bedrijven die de overstap maakte van decoratieve serviezen naar progressief Scandinavisch design. 
Onder de eerste Iittala designers bevonden zich de modernistische pioniers Kaj Franck, Alvar Aalto en Aino Aalto. Zij gingen uit van de overtuiging dat objecten essentieel moeten zijn, vakkundig gemaakt, mooi, functioneel en voor iedereen beschikbaar. Een overtuiging die ook vandaag de dag nog standhoudt en wordt toegepast op glas, keramiek, interieurobjecten en kookgerei. Onze eerste ontwerpers vormen nog altijd een bron van inspiratie en stimuleren ons om verder te gaan.